nieuw

Ongeveer tachtig procent van de Nederlandse studenten geeft toe weleens studieontwijkend gedrag te vertonen. Waarom ontwijken studenten massaal hun studietaken? En: valt daar iets aan te doen, zelfs als je een student maar kort spreekt? Daarover gaat deze workshop: hoe kun je als studentendecaan studenten zo adviseren dat ze hun gedrag verbeteren en meer voortgang boeken.

Studieontwijkend gedrag is volgens psychologen onderdeel van een groter probleem: uitstelgedrag. Je neemt je voor om iets te doen, maar in plaats daarvan doe je iets anders, terwijl je wel met je hoofd bij je oorspronkelijke klus zit. Echt ontspannen ben je dus niet, maar je krijgt ook niks voor elkaar. Ook werkende mensen hebben er last van: de belastingpapieren worden niet op tijd ingeleverd, werknemers staan te kletsen in de koffiehoek, het strijkgoed blijft liggen en de dakgoot wordt maar niet ontstopt.

De plaats van de uitgestelde taken wordt vaak ingenomen door andere kortdurende werkzaamheden die een bepaalde kortetermijnbehoefte bevredigen. Een kort level van een spel uitspelen, bijvoorbeeld, bevredigt je behoefte aan afleiding en aan snel succes. E-mail en Facebook checken bevredigt je behoefte aan een snelle afleiding van sociale aard. Stofzuigen bevredigt je behoefte aan controle over je leefomgeving.

Uitstelgedrag is niet aangeboren. Het komt vaker voor in welvarende landen, waar de schade van uitstelgedrag vaak financieel te compenseren is. Ook heeft deze generatie vaker een angstig profiel: ze zijn eerder te bang om te beginnen dan te belabberd om het af te maken.

Deze cursus geeft gericht inzicht in hoe je studenten advies kunt geven waardoor ze hun eigen gedrag beter leren begrijpen en hun situatie kunnen verbeteren.

Programma
10:00 Welkom
10:15 Algemene introductie: Wat veroorzaakt studieontwijkend gedrag in het algemeen?
11:30 Algemene introductie: Welke oplossingen zijn er?
12:30 Lunch
13:30 Casuïstiek: gesprekstechnieken met voorbeelden
14:30 Intervisie: eigen ervaringen groep
15:30 Afsluitend: welke kennis mee te nemen naar de praktijk

Uitkomst workshop:
- algemene aanwijzingen over welke maatregelen studentendecanen kunnen aanbevelen aan studenten die hulp nodig hebben met studieontwijkend gedrag.
- Een overzicht met handige bronnen om verder te lezen.
- Casuïstiek.
- Intervisie.

Aanbevolen literatuur: "Studieontwijkend gedrag de baas". Kinge Siljee (2017) Amsterdam University Press. €14,99

Kinge Siljee is de oprichter van Studiemeesters en trainer van deze cursus.

Cursus code
D040
Aantal dagen
1
Leden prijs
240
Niet leden prijs
360
Groepsgrootte
16
Trainer
Kinge Siljee, oprichter Studiemeesters
Cursus data
20-12-2018