nieuw

Smaakte het “basisprogramma Provocatief Coachen” naar meer? Of ontbreekt de humor toch nog in de begeleiding? Is het provocatief “ontregelen” van studenten of groepen nog erg spannend?

Het programma “Provocatief Coachen Pro “ is zowel verdiepend als verbredend. De verbreding bestaat uit het aanleren van nieuwe provocatieve technieken. Het gevolg is dat je provocatieve coachingsvaardigheden op een hoger niveau komen; je durft meer op je creativiteit te vertrouwen en weet de student blijvend uit te dagen om vaste patronen te doorbreken.

De verdieping bestaat uit een verkenning van de werking van paradoxale interventies gecombineerd met creativiteit. Ontdek hoe tegenstrijdigheid, humor en creativiteit in begeleiding kan helpen om blokkades en weerstand op te ruimen. Leer meer over veranderingsmechanismen en over de achtergronden waarom provocatief coachen zo effectief is. Verwerf nieuwe inzichten over deze paradoxale manier van werken en bouw meer vertrouwen op om deze methode daadwerkelijk in te zetten.

 

Resultaten

Met deze training kun je, in combinatie met oefenen in de praktijk, het volgende bereiken:

  • Je hebt de principes en basistechnieken van provocatief coachen opgefrist;
  • Je provocatieve diagnostiek is verdiept;
  • Je hebt meer inzicht in vastzittende patronen en weet hier op een humorvolle manier mee om te gaan waardoor de student meer verantwoordelijkheid neemt;
  • Je hebt je arsenaal aan provocatieve technieken uit kunnen breiden en kunt deze toepassen;
  • Je hebt inzicht in de effecten en toepasbaarheid van de inzet van creativiteit en associatief werken;

Programma

De volgende onderwerpen en vaardigheden komen aan bod:

  • Nieuwe provocatieve technieken eigen maken.
  • Hoe om te gaan met de weerstand die provocatief coachen oproept? Je leert weerstand te interpreteren en zelfs waarderen.
  • Veranderingsmechanismen en de achtergronden van de effectiviteit van Provocatief Coachen en de werking van creativiteit in begeleiding.
  • Verder met dramatiseren en typecasting. Het inzetten van elementen uit improvisatietheater in coachingssitutaties.
  • Op verzoek komt “provocatief coachen van groepen/teams met weerstand” aan bod. Hierbij kan het gaan om het leren versterken van het probleembesef in groepen en de effecten hiervan. Een uitwerking van een provocatieve kijk op groepsdynamica, mits hier behoefte aan is.

 

Aanpak

Het programma wordt voortdurend gewijzigd op basis van de praktijkervaringen uit de groep en wat er in deelnemersgroep  gebeurt. De bovenstaande lijst is dus slechts een ruwe schets. De nadruk in deze training ligt weer op het zelf oefenen. Afwisselende creatieve werkvormen laten je ervaren wat creativiteit in de begeleiding van studenten kan betekenen. Provocatief coachen krijg je vooral onder de knie door het zelf te zien, te doen en te ervaren. De trainer demonstreert de verschillende technieken en kan theorie ondersteunen met veel praktijkvoorbeelden.

Aanbevolen is het boek Provocatief coachen, de basis van Jaap Hollander en Jeffrey Wijnberg. ISBN-13: 9789055944514 / ISBN-10: 9055944513.

Trainer: Anton de Vries, Provocatief (team/loopbaan)coach De Vries Coaching & Training

Cursus code
D030
Aantal dagen
1
Leden prijs
350
Niet leden prijs
525
Groepsgrootte
15
Trainer
Anton de Vries, De Vries Coaching en Training
Cursus data
23-5-2019