Focus van Krachtgericht coachen

  • Hoe kun je studenten zo begeleiden dat zij meer in hun kracht komen en van daaruit hun (studie)problemen kunnen aanpakken?
  • Hoe kun je een duurzame ontwikkeling stimuleren waarin zij hun kwaliteiten optimaal leren inzetten?
  • Hoe kun je hen ondersteunen om eigenaarschap te krijgen over het eigen leren en zelfsturing te vergroten?

Hiervoor ontwikkelden prof. dr. Fred Korthagen en Ellen Nuijten samen met collega’s een aanpak op basis van de positieve psychologie, getiteld ‘Krachtgericht coachen’.

 

De essentie van deze benadering is het afstemmen op idealen en persoonlijke kwaliteiten, maar ook de bewustwording en het aanpakken van interne belemmeringen in de persoon. Daardoor worden leerprocessen effectiever en krijgen studenten eigenaarschap over hun ´psychologisch kapitaal´. 

In deze cursus leer je de basisprincipes van Krachtgericht coachen toe te passen in de begeleiding van studenten en ook op jezelf. 

De volgende inhouden komen aan de orde:

  • leerprocessen ondersteunen via het Broaden-and-Build Model (Fredrickson).
  • Opsporen, benoemen en werken met kwaliteiten, idealen, successen, inspirerende ervaringen en belemmeringen.
  • Benutten van de dimensies van denken, voelen en willen; de techniek van liften gebruiken.
  • Werken met de verschillende lagen in de persoon (het ui-model).
  • Belemmerende versus helpende overtuigingen herkennen en ermee  werken.
  • Krachtgericht coachen in tweetallen, werken met de placemats.


Werkwijze:

In de cursus doen we veel oefeningen in combinatie met demonstraties en theorie. Om de integratie van het geleerde met de eigen werkpraktijk te versterken, is het noodzakelijk om tussen de bijeenkomsten actief te oefenen in de werkpraktijk. De derde dag zal vooral in het teken staan van verbinding van Krachtgericht coachen met de eigen praktijk(vragen).  

Opmerking:
in geval door ziekte of andere calamiteiten een trainingsdag wordt gemist, is het noodzakelijk enkele inhaalopdrachten te verrichten (praktijkoefeningen, lezen en een reflectieverslag) om de aansluiting met de volgende trainingsdag mogelijk te maken!

Begeleider/trainer:

Ellen Nuijten is Master Human & Organizational Behavior en werkt ruim 25 jaar als personal coach, team/organisatiecoach, trainer en methodiekontwikkelaar. Samen met prof. dr. Korthagen heeft ze de benadering van Krachtgericht coachen ontwikkeld op basis van inzichten uit de positieve psychologie, hersenwetenschappen en wetenschappelijk onderzoek naar de methodiek. Ellen is medeauteur van het boek Krachtgericht coachen. Ze heeft veel ervaring met het werken met docenten en scholen aan dit thema. Meer informatie is te vinden op www.korthagen.nl.

Literatuur:

Deelnemers worden geadviseerd zich gedurende de cursus in te lezen in Krachtgericht coachen op www.korthagen.nl of het boek  ‘Krachtgericht coachen’ van F. Korthagen en E. Nuijten.

 

 

Cursus code: D050
Aantal dagen: 3
Leden prijs: 790
Niet leden prijs: 1185
Groepsgrootte: 15
Trainer: Ellen Nuijten
Cursus data: 09-04-2020
Cursus data: 14-05-2020
Cursus data: 18-06-2020