Nieuw

Als studentendecaan voer je veel gesprekken. Vaak gaan deze goed, soms lopen ze minder soepel. Wat gebeurt er nu in het contact tussen jou en de ander en hoe optimaliseer je dat? Als gesprekspartner ben je het belangrijkste instrument. Deze training richt zich daarom specifiek op de bewustwording van de eigen attitude én interventiemogelijkheden van de begeleider.

In deze tweedaagse training leer je meer over ‘de psychologie achter communicatie’. Je maakt kennis met enkele concepten uit de Transactionele Analyse (TA), een psychologische stroming over persoonlijkheid, ontwikkeling en communicatie.Hoe gaan we werken?
Het accent ligt op psycho-educatie. Bij elk concept ervaar je steeds door middel van oefeningen de theorie en leer je deze op lichte wijze in je eigen gedrag te herkennen. Je leert jezelf en de ander beter te begrijpen en je contacten met studenten en collega’s te verbeteren. Ook privé is deze kennis waardevol; in het contact met je partner, je kind(eren), je buren, je (schoon-)familie...

Op basis van zelf ingebrachte en aangeboden casussen maak je op dag 1 kennis met:

1. de 3 uitgangspunten van de Transactionele Analyse; wat is je vertrekpunt?  
2. de Strooks: erkenning van de ander en jezelf als een van de 3 ‘Levens-Hongers’;
3. Contracteren als noodzaak voor wederzijdse duidelijkheid en effectiviteit in contact; en
4. het Ouder-Volwassene-Kind-model voor inzicht in je eigen communicatiestijl(en) en interventiemogelijkheden.

Op dag 2 zetten we het bewustzijn van ‘de decaan als instrument’ voort.
De onderwerpen:

  1. de Drama-en de Winnaarsdriehoek; van ‘gedoe’ met elkaar naar autonoom, constructief contact;
  2. de noodzaak en jouw invulling van de Tijdsstructurering in je contacten; en
  3. welke Werkstijlen en Drivers (gezonde en ongezonde drijfveren) je hebt en hoe deze je gesprekken en contacten op je werk en in je privé leven beïnvloeden.

De theorie is toegankelijk, direct inzetbaar en tegelijkertijd zeer diepgaand. Deze tweedaagse betreft dan ook een kennismaking; na afloop van de training integreer je gaandeweg de concepten in je reeds aanwezige kennis en werk- en levenservaring. 

De training is waardevol voor zowel ervaren als beginnende decanen.

Leonore Zuijderhoudt is psycholoog. Zij heeft jarenlange ervaring als loopbaanbegeleider en trainer en begeleider van studenten en hun docenten (WO, HBO, VO) op het gebied van studiekeuze, gespreksvoering en ‘de Psychologie achter Communicatie’. De training wordt gegeven vanuit een oplossings-en krachtgerichte benadering. Website: www.ztb.nu 

 

 

Cursus code: A060
Aantal dagen: 2
Leden prijs: 490
Niet leden prijs: 735
Groepsgrootte: 12
Trainer: Leonore Zuijderhoudt, psycholoog en oprichtster "Zuijderhoudt Training & Begeleiding"
Cursus data: 07-05-2020
Cursus data: 28-05-2020